Programozás alapjai - Zámbó Ferenc Bolyai

Keresés a weboldalon

Digitális kultúra
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Programozás alapjai

Tananyagok > Programozás
Sokan úgy gondolják, a programozás azonos egy programozási nyelv ismeretével. Önmagában ez pontatlan megfogalmazás! Gondolj bele, hiába ismered adott nyelv programozási elemeit, ha nem tudjuk mit kezdjünk vele. Élőször, meg kell tudnunk fogalmazni a programozandó folyamat lépéseit! Egyszerűbb esetben ez fejben is járható, de egy összetett megoldáshoz már le kell írni lépésről-lépésre, a programozandó feladat megoldási menetét. Ezt a folyamatot nevezzük algoritmizálásnak! Gondolataink sorozatát rögzíthetjük írásban, de áttekinthetőbb megjelenést biztosít a folyamatábra! Ezen oldal, a programozási alapok megismerését tűzte ki célul.
Az alábbi 2 videó, egyszerű formában magyarázza a programozás kezdő lépéseit
Az első -bal oldali- videó, általánosabb formában ismerteti az algoritmizálás fogalmának értelmezését. A hétköznapi életből mutat be szemléletes példákat a folyamatleírás menetének módjára, majd ábrázolásának lehetőségeire. A jobb oldali videó, egyszerű számtani példákon keresztül mutatja be a művelet folyamatának lépésekre bontását.
Az oldalsó videó, a megismert algoritmizálási folyamat és elemek megismerése után, egy érdekes példát mutat be - mindenféle programozási nyelv nélkül-, hogy lehet programozni. A bemutató, egy egyszerű -négy alapműveletes- kalkuátor az excel alkalmazásban történő megvalósításáról szól. A példa is jól illusztrálja, nem feltétlen szükséges egy program megvalósításához programozási nyelvet használni, elegendő lehet adott alkalmazás elemkészletével -esetünkben excel- dolgozni.
Ismertebb programozási nyelvek (a képre kattintva elérheted adott nyelv videóbemutatós oldalát)
Scratch programozási eljárás
Magyar nyelven is futó, gyerekek számára is egyszerűen kezelhető, grafikus felületű programozási eljárás.
(weblappal kapcsolatos témában)
(iskolán belüli levelezésben)
(iskolán kívüli levelezésben)
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz