2023 január-februári projekt feladat 11. évf - Arduino és programozása

Keresés a weboldalon

Programozási alapismeretek
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2023 január-februári projekt feladat 11. évf

Haladás > Projektek
Téma: Ismerkedés az Arduino szimulátorral
Az órai feladatokhoz van a foglalkozáshoz elegendő számú fejlesztő panel. Néhány tanuló annyira érdeklődik a téma iránt, hogy beszerzett otthonra is valamilyen mikrovezérlőt, általában Arduinot. A legoptimálisabb típus az Arduino UNO panel, mely kellően nagy portszámmal rendelkezik, viszont fajlagosan a legkedvezőbb áron vásárolható meg. Akiknek van Arduinojuk, otthon is gyakorolhatják a programozását. Az Arduino IDE program pesze, otthoni gépre is telepíthető, de mikrovezérlő kártya hijján az eredmény nem kipróbálható.
Ebben segít a szimulátor! A linkre kattinva megtekinthető egy videó, mely bemutatja a TinkerCad szimulátor elérhetőségét, (online alkalmazás) és használatát.

A projekt feladat, a szimulátor használatának megismerése és egy a feladatok csoporból való folyamat, megépítése a szimulátoron, és a vezérlőprogramjának elkészítése. A kész megoldáshoz először meg kell építeni az áramkört, majd elkészíteni hozzá a funkció által kért programot. A februári órán fogom ellenőrizni és értékelni a projektet!

A projekt feladat kivitelezéséhez a videós támogatás itt érhető el!
Februári projekt feladat
Szimulátoron állíts össze egy Arduino UNO-t LCD kijelzővel, és egy potencióméterrel, amit 5V-s tápáramforrásra kell kötni, a csúszóérintkezőjét pedig az egyik analóg port bemenetre. A potméter csúszkájához helyezz el egy ellenöző feszültségmérőt!
Feladat, készüljön el egy vezérlőprogram, mely a kijelző első sorába kiírja "potmeter feszultsege: x.xx V", ahol az x.xx helyére az aktuális potméter állás feszültsége kerül 2 tizedes pontossággal! Megjegyzés, a feszültség értékének tárolásához, és kiírásához lebegőpontos változót (float) használj!
Teams-be be kell adni az áramkörről készült PrintScreen fotót, és a "saját_név voltmero.ino" kódfájlt!

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz