2023 január-februári projekt feladat 13. évf. - Arduino és programozása

Keresés a weboldalon

Programozási alapismeretek
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2023 január-februári projekt feladat 13. évf.

Haladás > Projektek
Januári projekt feladat, közlekedési kereszteződés vezérlésének folyamatábrája
Tekintettel az új csoport hónap eleji kezdésére, ismeretekben még nem tartunk ott, hogy az alábbi közlekedési útkereszteződés vezérlését fizikailag, prohramkódolással is megvalósítsuk, így a januári projektfeladat  leszűkül, a már tanult folyamat leírásra, folyamatábrán történő ábrázolásra!

Készüljön el a januári projekt keretében, az alábbiakban leírt útkereszteződés múködtetésének folyamatábrája!
A feladat leadása Teams-ben történjen!
Készítsd el a fejlesztő panelon található egyszerű közlekedési kereszteződés vezérlését! A feladat 2 részből áll. Az egyik, készüljön egy folyamatábra wordben, az "Alakzatok" menüpont folyamatábra elemei használatával. Másik, készüljön el a vezérlő program, mely megvalósítja az alábbi utasítás szerint a kereszteződés lámpáinak, és nyomógombjainak működését.
A képekre kattintva nagyítható az ábra, és leolvashatók a kezelő portok számai. Fontos, a lámpák színeit mindig az érkezési irányból értelmezzük, felül a piros, középen a sárga, alul a zöld! A gyalogos lámpáknál is az érkezési irányból van felül a piros!

Lámpák működési jellemzói
útvonal haladását jelző 3 színű (piros, sárga, zöld) jelzőlámpa,
  •    ha tiltásra vált:     zöld -->sárga(3 sec)-->piros
  •    ha szabadra vált:  piros --> piros-sárga (3 sec) --> zöld   

gyalogos haladását jelző 2 színű (piros, zöld) jelzőlámpa,
  •    ha tiltásra vált:       zöld (3 felvillanás 0,5s/0,5s) --> piros
  •    ha szabadra vált:   piros --> zöld
gyalogos nyomógomb
Mindig csak a tilos irányban aktív, a szabad irányú zöld lámpa villogása kezdetéig! Megnyomásra csak akkor kezdi meg a váltást, ha a haladó forgalom legalább 8 másodperce tart. Ha 8 másodpercen belül kerül megnyomásra, a jelzés tárolódik, és 8 sec elteltével aktiválódik!

Működési folyamat         
  1. A program induljon a függőleges útvonal szabad jelzésével, mely 16 másodpercig engedi a zöld áthaladást. Eközben a forgalmat keresztező gyalogos forgalom legyen tiltva, ahogy a keresztező autóforgalom is! A párhuzamos gyalpgos forgalmat engedélyezze! Figyelje a tilos irányú gyalogos lámpák nyomógombjait, és 8 másodperc utáni megnyomás esetén azonnal kezdje meg a váltást, 8 sec előtt tárolja el a jelzést, és 8 sec elteltével indítsa el a váltási folyamatot. A nyomógombok állapotát 500 ms-onként kérdezze le!
  2. A váltást mindig a zöld irányú gyalogos forgalom zöldjének a villogtatása indítsa, mellyel egyidőben a haladó forgalom lámpája átvált sárgára 2 sec időtartamra, majd pirosra A sárga szinkronban működik a várakozó irány lámpáinál is! Ezt követően az addig várakozó irány zöld utat. Az addig zöld utat kapott gylogos forgalom, a 3. felvillanás után váltson pirosra, szinkronban az addig pirost kapott irány lámpái váltsanak zöldre.
Innen a folyamat ismétlődik. Gombnyomás nélkül a zöld mindig 16 sec legyen, megszkítást követően is!  
Februári projekt feladat, közlekedési kereszteződés vezérlésének kódolása
Készüljön el a februári projekt keretében, a leírt folyamat kódolása C ++ nyelven.
Beadandó Teams-ben  a kódolt program "saját név keresztezodes.ino"  formátumban.
Célszerű szimulátort használni!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz