10. évfolyam elektro - Zámbó Ferenc Bolyai

Keresés a weboldalon

Digitális kultúra
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

10. évfolyam elektro

Haladás
Tananyag a videószerkesztéshez, a Movie Maker használatához
A mai foglalkozáson indul a videószerkesztés témaköre. Az oldalsó videó bemutatja a népszerű, egyszerű kezelésű és nem utolsó sorban ingyenes videószerkesztő program, a Movie Maker használatát. A program ugyan sok helyről letölthető, de kevés az a hely, ahonnan hibátlan, vírusmentes és magyar nyelvű változat érhető el. Ide kattintva letölthetsz egy ilyen megbízható változatot!
Töltsd le a programot, telepítsd és indítsd el, majd az oldalsó videó segítségével fedezd fel a Movie Maker menürendszerét, és használatát! A mai foglalkozás az ismerkedédésé, nem várok el beadványt.

Videó a hangszerkesztéshez, az Audacity használatához
A mai foglalkozáson indul a hangszerkesztés témaköre. Kezdetben ismerkedj meg a hangtani alapfogalmakkal. Ez nagyon fontos, hisz ha nem tudod a kifejezéseket értelmezni, egyszerűen nem érted meg a teendőket! Na meg várható a fogalmakból egy dolgozat is. Értelmezd a címben szereplő fogalmakat! Ide kattintva megtekinthetsz egy fogalmi összeállítást, amit természetesen le is tölthetsz!
Az oldalsó videó bemutatja az Audacity ingyenes hangszerkesztő program használatát. A program letölthető a weboldal "Letöltések" menüpontjából! Telepítsd és ismerkedj a program használatával!
Különleges képhatások szerkesztése
Ez a téma foglalkozáson kívüli anyag, az érdeklődők számára készült, és a különleges képhatásokról szól!
Az oldalsó videó, lépésről -lépésre mutatja be a jobbra látható látvány megvalósításának módját.
A forrásfájlok innen letölthetők!
A megvalósult megoldást, nem kell beadni, bár javítani akaróknak hasznos lehet!
Órai önálló retusálási feladat
Ez a minta!
Ilyenre kell elkészítsd a forrásképet, zaj (a képben található apró szemcsék) nélkül!
Ez a kiinuló forrásanyag!
Kattints rá a letöltéséhez!
Feladatod: Az oldlasó  mintaképre kattintva nagyított méretben megtekintheted. A mintakép zajos (apró szemcsék a képben), azt természetesen nem kell rátenned, a zaj csupán azok kedvéért lett a képre téve, akik anélkül, kisértésbe esnének a minta másolatának beküldésével)
  1. Végezd el a kép dinamikájának a kiegyenlítését a szintek helyes beállításával!
  2. Görbével korrigáld a színeket a minta szerint, a kékes árnyalat irányába!
  3. Tüntesd el a kép jobb alsó sarkában található logót másoló eszközzel! A végén ne feledd elmosni az esetleges apró hibákat!
  4. Írd fel a neved a minta szerinti helyre Arial Bold betűtípussal, (0,0,60) színkóddal! Készíts a neved mögé egy fehér árnyékot 2 pontos Gauss elmosással!
  5. Vágd le a képet a minta szerint, 1200x680 pixeles méretre!
  6. Mentsd el a szerkesztett képet saját néven!
Figyelem! Neked nem kell zajossá tenni a képet, sőt a zajosan beadott képet másolatnak tekintem!
Önálló órai feladat - rétegmaszk
A megvalósítandó minta
Készítsd el a letölthető 2 fénykép alapján, az oldalsó kompozíciót maszkolással!
A 2 forrásképből alkosd meg a minta szerinti képet úgy, hogy az alak képét gyorsmaszkkal jelölöd ki, majd beilleszted a szoba képébe.!Állítsd be a helyes arányt, majd rétegmaszkkal maszkold ki, hogy az alak, a szék belső oldalára kerüljön!. Az így elkészült kompozicióról készíts egy másolatot, és azt illeszd a nagy faliképbe! Figyelj a részletekre, dolgozz precízen!
A kész munkád, az eredeti xcf formátumban mentsd el a Teams felületedre!
Órai bemutató a fénykép maszkolás technikájáról - rétegmaszk

A megvalósítandó minta
Mi a maszkolás, hogy hozhatunk létre olyan montázsokat, melynél a kép, egy másik kép belsejébe kerül?
Töltsd le a forrásfájl csomagot, és a benne megtalálhatő 1.jpg és 2.jpg képekből valósítsd meg a tkminta.jpg képen található kompozíciót!  Javaslom, a kivitelezésben használd az oldalsó videót, haladj vele párhuzamosan, ha elmaradnál, állítsd le, vagy tekerd vissza. A kész munkád mentsd el a Teams felületedre.
Órai gyakorlat a fénykép maszkolás technikája témában
A mai, az alkotás napja! Használd a fantáziád!
A mai órán nem kapsz forrásfájlt, csak nézd meg a videót, bemutatok néhány maszkolással előállított különleges képszerkesztési technikát. Keress képeket a neten, és használd a látott technikákat a fantáziád szerint. Legalább 2 alkotást készíts! Minden munkádból csinálj egy-egy jpg exportot.
A jpg képeket, és az eredeti  xcf formátumú munkád , mentsd el a Teams felületedre!
Ki van a képen?
Rétegkezelés egy feladat megoldásán keresztül
Az oldalsó videó, egy összetett feladat-, egy montázs szerkesztésén keresztül  mutatja be a rétegkezelés technikáját, és pár egyéb szerkesztési funkciót.  
A szerkesztéshez használt munkaanyag csomagot ide kattinva, tömörített formában tudod letölteni! Az 1. kép a minta, amit létre kell hoznod a képekből. Természetesen a mintán szereplő zajpöttyöket nem kell a képre tenned. Haladj a videó szerint!
Képszerkesztési alapfogalmak, a GIMP képszerkesztő
Az oldalsó videó bemutatja a GIMP letöltését, telepítését, beállításait és felépítését. A GIMP egy szabad felhesználású, ingyenes képszerkesztő program, mely funkcióiban messze túlmutat a szokásos hétköznapi képszerkesztőkön. Számos professzionális szolgáltatással rendelkezik, hasonlóan mint egy fizetős profi program (pl. Photoshop). A használat dokumentációk alább találhatók. A program letöltését, e weboldal "Letöltések" menüpontjából indíthatod, ahol más érdekes linket is találhatsz, de ide kattinva, innen is letöltheted!

Egy rövidebb jegyzet a képszerkesztés fontosabb fogalmairól!


Egy teljes könyv a GIMP-ről

Kép- és színelmélet
Ez a könyvecske gazdag képanyaggal mutatja be a képszerkesztés nagyon fontos elméleti hátterét.
Adatbázis összetett szűrési gyakorlat 2021. 01. 26-28.
A tanórai önálló feladat megoldását adtam közre az oldalsó videóval. Javaslom, a jövő heti dolgozat íráshoz, nézd át, hasonlítsd össze a munkáddal, ha szükséges javítsd!  Aki bármi okból nem csinálta meg a feladatot, vagy hiányzik az órai munkája, az a Teams legutolsó feladat kiírásában megtalálja a txt formátumú munkafájlt. A feladat megoldásának bemutatását a szöveges állomány beolvasási menetével indítom, tehát a videó a korábbi tananyagot is ismerteti. Remélem a videó elősegíti majd a sikeres dolgozatírásod!

Adatbázis szűrési gyakorlat 2020. 12. 15.
Ide kattintva töltsd le a "Diákok" nevű adatbázist! A letöltött adatbázis egy iskola tanulóinak listája, megjelenítve iskolai azonositójukat, vezeték- és keresztneveiket, évfolyamaikat és osztályaikat. Az adatbázis nagy hiányossága, hogy csak keresztneveket tartalmaz, amiből a gép nem tudja meghatározni a tanuló nemét. A feladat, vegyél fel egy új oszlopot (mezőt), aminek neve "neme" legyen, és szűréssel válaszd ki a keresztnevekből a fiú tanulókat (ha bizonytalan vagy egyes nevek mely nemhez tartoznak, keress rá a neten), és az új mezőbe kerüljön egy 1-s szám. Majd ahol nem szerepel a "neme" mezőben 1-s, oda 2-s kerüljön. Ezt követően hozz létre egy "kor" nevű oszlopot (mezőt), és töltsd fel függvény alkalmazásával, 9-snél 14, 10-snél 15, 11-snél 16, 12-snél 17 évvel.
Hozz létre valamennyi osztálynak egy-egy munkalapot, majd szűréssel és másolással töltsd fel azokat! Minden munkalapon jelenjen meg az adatbázis minden mezője, a fejléc (mező név) adattal együtt. Minden munkalapon végezz el a vezetéknév szerinti, abc rendben növekvő rendezést! Véhül, minden osztály munkalaapon, szúrj be az azonositó oszlop elé egy új "sorszám" fejlécű oszlopot(új mező), és sorszámozd meg az abc rszerint rendezett tanulókat  A feladat kivitelezése, némi kreativítást is elvár tőled!
Kész munkád, mentsd el saját néven, és küld be a Teams-ba!
Adatbázis alapfogalmai 2020. 12. 08.
Az adatkezelés más szemléletet igényel, mint azt eddig megszoktuk excelben! Eddig cellaközpontú volt a vizsgálatunk, hiszen a feladat, egy adat vagy számítás, egy adott celléban való megjelenítésre vonatkozott. Így az, a feltett kérdésre adott önálló eredménynek volt tekinthető! A táblázatkezelés legkisebb egysége, tehát a cella! Az adatbázis kezelésnél egy cellában lévő adatnak, önmagában nincs értelme. Egy cellában megjelenik a 10 , az még nem mond semmit, de rögtön értelmet kap , ha egy sor- és egy oszlop feltételt rendelünk hozzá!  Például, ha a sorokba tanulók adatait írjuk, akkor egy sorban csak 1 tanulóhoz kapcsolódó adatok jelennek meg. Az oszlopok pedig megmutatják, adott névhez, az adott oszlopban milyen adat található. Maradva a 10-nél, ha az oszlopnak van neve, amelyikben a 10 található, pl. az évfolyam nevet adjuk, rögtön értelmet nyer a szám, hiszen megtudhatjuk melyik tanuló, melyik évfolyamra jár.
Így rendezve adatainkat, nem a cellát tekinthetjük a legkisebb egységnek, hanem a sort, hisz az, pl. egy egyén adatait tartalmazza. Ezt jelölni kell valamilyen névvel, ezért a sort, mint önálló elemet, rekordnak nevezzük. Az oszlop adott rekord tulajdonságát jeleníti meg, aminek kötelezően nevet kell adni, így az oszlopot mezőnek fogjuk nevezni, a nevét pedig mezőnévnek!
A rekordok összességét, a hozzájuk kapcsolódó mezőkkel, és azok elnevezésével, nevezzük adatbázisnak!
Adatok rendezése, adatok szűrése excelben 2020. 12. 01.
Lényegében az excel keretein belül kezdjük meg az adatbázis kezelés bevezetését. Az excelnek a menüsorában található "Adatok" csomag, amit a következőkben átnézünk. Nem teszek közzé videót, hanem egy weboldalt használok fel a téma feldolgozásához. Onnan letölthetsz munka anyagot, és videók megtekintésével tanulhatod meg az új ismereteket. A link amit meg kell nyitnod, ide kattintva elérhető! A csajszi alatt vannak a munkaanyagok(görgess)!

Itt találod az excel funkcióinak bemutatását, gyakoroltatását. Jelen tanulmányunk első eleme " Az adatok rendezése"Mindössze 6 perces bemutató videót tartalmaz, ráadásul a munkaanyagot is letöltheted.  Ismerkedj a témával!
Ezt kövesse az "Autoszűrő" témakör! Ismerd meg, hogy mi mindent csinálhatunk egy sok adatot tartalmazó tartalomban a szűréssel!
Végül pedig megjelenítek balra feljebb egy videót is, mely bemutat egy érdekes excel tulajdonságot, az egy cellában található több adat szétválasztására. Nézd meg a videót, és az előző feladatnál letöltött anyagban, végezd el a szétválasztást. Ez már közelít az adatbázis kezeléshez!
Az előző órai dolgozat megvalósítása
Az oldalsó videóban bemutatom a dolgozat feladatának megoldását lépésról-lépésre. Azzal, hogy követed a végrehajtás menetét, és a videóval párhuzamosan kivitelezed a feladatot, már önmagában fejleszted önmagad. Élj vele, ha komolyan gondolod az iskolában való tanulmányaidat!
Dolgozat 2020. 11. 26.
FKERES függvény újabb alkalmazása 2020. 11. 17.
Az oldalsó videón az FKERES függvény egy újabb alkalmazását mutatom be. Hasznos, bár kissé monoton ezen alkalmazás. Javaslom ezt vedd figyelembe! Folyamatosan koncentrálj a tevékenységre, hogy elkerüls a téves beírást!
Innen letöltheted a munkafájlt! Töltsd le, és nyísd meg a munkafájlt, és dolgozz a videóval párhuzamosan. A munka befejeztével, ne felejtsd el az órai munkád a Teams-be beadni!
Dolgozat 2020. 11. 12.
Táblázatkezelési alapok -  a HA függvény használata, kereső függvények 8-10. hét
A video első fele a HA függvényt, annak értelmezését és általános használatát mutatja be. A bemutató második fele, már szerepelt a korábbi videóban, de hasznos lehet a DARABTELI függvény áttekintése.
A HA függvény alkalmazásának egy másik, az órán is bemutatott, segédoszlopos keresési módszert mutatja be a videó. A keresési funkció kiegészül az ÖSSZEFŰZ és a SORSZÁM függvény bemutatásával.
A video a fügvények egymásba ágyazha-tóságára mutat példát. HA függvény esetén, egy többszörös "egymásba ágyazására" látható példa. Megtekinthet-jük, hogy az FKERES függvény alkalmazá-sa, egyszerűsiti a megoldást.
A videó bemutatja az FKERES függvényt, és alkalmazásait. Láthatjuk, hogy váltja ki az "FKERES", az egymásba ágyazott "Ha" függvény kényelmetlenségeit.
Táblázatkezelési alapok -  alapfüggvények használata 5-7. hét
Alapfüggvények használata
A videó, több óra anyagát dolgozza fel, és az alapfüggvények használatáról esik szó. Mindenkor a bemutatő azon részét csináld meg gyakorlásként, amit az órán tanultunk. Javaslom, úgy kövesd  a bemutatót, hogy párhuzamosan csinálod  a feladatot. Ami nem megy, ott megállítod, és visszatekered.

A munkához -ide kattintva- letölthető munkaanyagot találsz!
Táblázatkezelési alapok -  függvényábrázolás 2-3. hét
Függvényábrázolás
Főbb témakörök: sorozatképzés, számtani alapműveletek, táblázatformázás, diagram készítés.  
A bal oldali videón, részletesen mutatom be a függvényábrázolás menetét. Javaslom, párhuzamosan végezd el a szerkesztést. A videó 3. része, még nem tanult anyagot tartalmaz, de hasznos lehet majd a későbbiekben.
Függvénygeneráló
Egy érdekességet tölthetsz le innen, egy excel fájlt, mely legfeljebb harmadfokú függvények együtthatóinak megadásával, azonnal ábrázol diagramban maximum 5 különféle függvényt. Hasznos lehet a matekban, ha egy gyököt, vagy találkozási pontot kell egyenlet megoldással meghatározni. Egyszerűen megadhatod a vizsgálandó "x" tengely tartományát is.
Baleset- és tűzvédelem 1. hét
(weblappal kapcsolatos témában)
(iskolán belüli levelezésben)
(iskolán kívüli levelezésben)
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz